Bli vertsfamilie
for en utenlandsk elev på videregående skole.
Som vertsfamilie vil dere få et ekstra familiemedlem og oppleve en ny kultur i egen stue. Eleven bor hos dere og inkluderes i familien. En vertsfamilie kan bo hvor som helst i landet, også på små steder. Det er ingen fasit på hvordan en vertsfamilie skal se ut. Det viktigste er at dere å ønsker ta i mot eleven og inkludere den i hverdagen.
Utvekslingseleven bor hos dere i 5 eller 10 måneder. Ungdommer fra hele verden drømmer om å komme til Norge, gå på skole her, lære om landet og kulturen vår, lære seg språket og oppleve den fantastiske naturen. Som vertsfamilie er du en viktig brikke i å oppfylle disse drømmene.
Bli vertsfamilie
Hvert år er det elever rundt om i verden som drømmer om å reise på utveksling til Norge. Akkurat som det er elever i Norge som vil ut og oppleve USA, Australia, New Zealand eller andre spennende land. I utlandet er Norge en eksotisk destinasjon.
FRAM tar imot elever fra Tyskland, Australia, Italia, Østerrike, Belgia og Japan. Elevene kommer til Norge for 5 eller 10 måneder. De vil gå på en vanlig norsk ungdomsskole eller videregående skole og bo i en norsk familie. De gleder seg til å oppleve den norske kulturen, lære seg språket, spise brunost og grille pølser i skogen. Norge er mer eksotisk enn vi kanskje tror selv.
Som vertsfamilie står dere for kost og losji. Eleven dekker alt annet selv og har med seg lommepenger, for å kunne dekke kostnader til buss, kino, klær og andre personlige utgifter.
Når elevene kommer til Norge, vil de først delta på en velkomstcamp i Oslo, sammen med de andre elevene.
Det blir 3 dager fylt med nye vennskap, sightseeing, en introduksjon til Norge samt et ankomstmøte hvor vi gjør siste forberedelser. Etter endt velkomstcamp drar elevene videre til sine vertsfamilie via fly, tog eller henting på hotellet.
Det er flere elever som nå ønsker å dra på utveksling til Norge. Vi forventer å få noen søknader senere enn tidligere, på grunn av den noe usikre tiden.
Gjennom hele pandemien har vi både sendt elever på utveksling til utlandet, og tatt imot elever til Norge.
Vi følger med på gjeldende innreiseregler og tar forbehold om at endringer kan komme i forhold til innreisekrav.
Spørsmål og svar om ankomst og COVID-19
Hvordan vet dere at elevene ikke er smittet?
Elevene må følge de norske innreisereglene.
Det er naturligvis viktig for oss at elevene ikke utgjør noen risiko for smittespredning, ved å følge regjeringens regler gjør vi det vi kan for å hindre mulig smittespredning.
Er elevene COVID-19 vaksinert?
Elevene som kommer til Norge er vaksinert.
Hvordan skal elevene forholde seg til norske restriksjoner ?
Elevene skal følge de norske restriksjonene som enhver nordmann, på skolen og andre steder hvor eleven er. Elevene kommer fra land som til tider har hatt strengere restriksjoner enn Norge, så de er vant til å følge regler og anmodninger fra regjering i sitt eget land.
Hva gjør dere for at elevene er informert om de norske reglene på angitte ankomsttidspunktet?
Vi sender ut informasjon til vår partner og elever før ankomst i tillegg til månedsbrev til elevene hver måned etter ankomst. Her vil det også bli nevnt Covid-19 og restriksjoner. Elevene får ofte denne informasjonen av venner, skole og dere som vertsfamilie – basert på nåværende år har vi sett at elevene er godt informert.
Som vertsfamilie for en utvekslingselev i Norge vil du og din familie få et ekstra familiemedlem. Det innebærer at dere tilbyr husrom, mat og et hjem for eleven i den gitte perioden. Dere vil dele erfaringer, tradisjoner og en hverdag, samtidig som dere får lære om en ny kultur. Dersom noen av barna i familien vil reise på utveksling senere, er dette også en fantastisk mulighet til å være på ‘andre siden’ som en vertsfamilie, før de selv blir utvekslingsstudenten i familien.
Det finnes ingen fasit på hvordan en vertsfamilie skal være. Det viktigste er at familien deres tar imot eleven med åpne armer, ønsker å dele hjemmet og hverdagen med noen andre, samt har en ekstra sengeplass. Vertsfamilier i Norge er alt fra småbarnsfamilier til storebarnsfamilier, familier uten barn, aleneforeldre og eldre par.
Det viktigste er at eleven blir inkludert og har mulighet til å delta på deres aktiviteter. Dersom dere lever travle liv, kan det være moro for eleven å bli med på håndballtreninger for vertssøster, se på hockeykampen til vertsbror eller bli med vertsfar på fisking. Husk også at eleven etter hvert får venner og egne ting å gjøre underveis – det skal være hverdagsliv.
Vår erfaring er at familiene får innsikt i en annen kultur og skaper gode minner for resten av livet. Mange holder kontakten i flere år etter at eleven har reist hjem igjen.
FRAM Education bistår vertsfamiliene gjennom hele prosessen, fra innledende dialog og søknadsprosess til veiledning mens eleven er i Norge. FRAM Education ivaretar dialog med partnerorganisasjonen i utlandet både før og under oppholdet. FRAM arrangerer orienterings-camp for elevene ved ankomst, og vi er ansvarlige for å søke skoleplass, samt koordinere ankomst og avreise. Vertsfamiliene får en egen lokal kontaktperson under hele oppholdet som vil følge opp familien og eleven jevnlig under hele oppholdet.
I tillegg får alle vertsfamilier:
Det ble på mange måter slik vi hadde tenkt oss, og alt gikk veldig bra, forteller tidligere vertsmor Anett.
Margrethe Hauge om hvordan hun og familien opplevde det da 16 år gamle Jennifer fra Tyskland kom for å bo hos dem.
Kan vi velge eleven selv?
Ja, vertsfamilien velger selv den eleven de føler er en god match for familien. Ofte kan det være fint å få hjelp av oss til å velge elev basert på felles interesser og verdier.
Hvor lenge er vi vertsfamilie?
Elevene kommer til Norge for 5 og 10 måneder.
Kan vi være vertsfamilie om vi bor på et lite sted?
Det betyr ingenting hvor i landet du bor så lenge du bor ved en ungdomsskole/videregående skole, slik at eleven kan komme seg til og fra skolen daglig med kollektivtransport.
Hva forventes av en vertsfamilie?
Det forventes at dere viser omsorg og engasjement, og at dere er villige til å åpne hjemmet og hverdagen deres. Dessuten må dere stå for sengeplass og mat.
Hva får vi ut av å være vertsfamilie?
Du og din familie får et ekstra familiemedlem. Dere vil dele erfaringer, tradisjoner og en hverdag, samtidig som dere får lære om en ny kultur. Dersom noen av barna i familien vil reise på utveksling senere, er dette også en fantastisk mulighet til å være på ‘andre siden’ før de selv blir utvekslingselever.
Får vi noe økonomisk kompensasjon?
I Norge er alle vertsfamilie frivillige, slik som i mange andre land.
Som vertsfamilie står dere for kost og losji. Eleven dekker alt annet selv og har med seg lommepenger for å kunne dekke kostnader til buss, kino, klær og andre personlige utgifter.
Hvilke forberedelser gjør eleven før ankomst?
Elevene deltar på PDO (pre-departure orientation) i sitt hjemland, hvor de sammen med sin organisasjon har workshop og andre aktiviteter. Når elevene kommer til Norge, er de først med på en Orientation Camp i Oslo i regi av oss. Den går over 3 dager. Her vil de få ytterligere informasjon om hva som venter dem, landet de er kommet til, tips for den første tiden på utveksling, osv.
Hvordan blir utvekslingselevene valgt?
Eleven blir vurdert og godkjent av organisasjonen i sitt hjemland. Elevene blir vurdert på grunnlag av psykisk og fysisk helse, og eleven er vanligvis mellom 14-17 år ved ankomst.
Hvilken skole skal eleven gå på?
Alle utvekslingselevene skal gå på en norsk ungdomsskole eller videregående skole. Vi arrangerer, i den grad det er mulig, skoleplass på den linjen som passer etter elevens behov og ferdigheter. Men det er opp til hver enkelt skole å bestemme om det er mulig å finne plass for en utvekslingselev. Vi kan dessverre ikke garantere at eleven kommer inn på ønsket skole. Men vi skal gjøre det vi kan for at det er en skole i nærheten av hjemmet. FRAM håndterer all kontakt med skolen i forbindelse med å søke plass.
Hvordan støtter FRAM sine vertsfamilier?
Hver familie får en lokal koordinator som hjelper med å forberede til ankomst. Koordinatoren er tilgjengelig for både eleven og vertsfamilien, og den vil være der for å veilede og snakke med om det skulle oppstå misforståelser eller problemer underveis.
Dere vil også motta vertsfamiliehåndboken – et nyttig verktøy som kan brukes før og under elevens opphold.
Å få mer informasjon er helt uforpliktende. Det gjør deg bedre kjent med utvekslingsprogrammet og hvordan det hele fungerer, før du ev. tar en beslutning.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godkjenner du vår bruk av informasjonskapsler. Les mer