En bevisstgjørende opplevelse

For oss var det en veldig fin opplevelse å være vertsfamilie. Vi føler nok at vi var veldig heldige. Vi valgte Mariaelisa fordi vi mente hun vil passe godt inn hos oss. Det ble på mange måter slik vi hadde tenkt oss, og alt gikk veldig bra, forteller tidligere vertsmor Anett Andreassen.

Bilde av Mariaelisa, sammen med vertbror og vertsfar

Anett og familien var vertsfamilie for italienske Mariaelisa i fem måneder høsten 2019. Familiens to barn på 7 og 9 år delte fortsatt rom, dermed hadde de et ekstra soverom ledig. De hadde tenkt på å være vertsfamilie en stund, og bestemte seg for å gjøre det før barna ble så store at de måtte ha hver sitt rom.

Mariaelisa ble en del av familien fra første dag. Hun gikk fint sammen med barna, og ble et familiemedlem som tok aktiv del i familiens aktiviteter. Det var også bra for barna. Mariaelisa var god i engelsk, og barna fikk mye trening i å bruke engelsk. De lærte også henne norske ord. Det har bidratt til større språkforståelse.

– Jeg tror opplevelsen har gitt barna mye, at det er sunt for dem å forholde seg til en ny person, ta seg av den nye personen, lære bort ting osv. Det gir mestring for barna å lære en som er eldre enn seg mye nytt, forklarer Andreassen.

Andre barn i familien
Anett tror også at det var spesielt hyggelig for Mariaelisa å komme til en familie med barn, ettersom hun ikke bodde sammen med barn i sin egen familie. Hun opplevde det som gøy at det var så mye liv og røre i hverdagen.

– For vår familie var det først og fremst en god familieopplevelse. Vi ble mer bevisst på egne rutiner, hva vi bruker tiden på osv. Vi fikk utnyttet tiden bedre, og gjorde mer ting sammen enn vi ellers hadde gjort. Vi fikk mer kvalitetstid sammen som familie, utdyper Anett.

Når man har tatt inn en vertselev blir man mer oppmerksom på hvilken opplevelse de skal få, og man tenker gjerne mer over hva man gjør, hva man egentlig bruker tiden sin på.

Mariaelisa gled rett inn, familien forandret seg ikke og begrenset ikke seg selv, men ble mer oppmerksom, mer gjennomtenkt på egen oppførsel og egne aktiviteter. Det var en positiv opplevelse for alle.

Første gang med en ungdom i hus
De måtte også tenke igjennom nye problemstillinger ettersom de aldri hadde hatt en ungdom i hus tidligere. Spørsmål som dukket opp var for eksempel, kan vi drikke vin til maten? kan vi se på dette på TV sammen med henne? hvor lenge kan hun være ute? kan hun delta på speidertur?

– Det mest lærerike har nok vært språket, å tilpasse seg en ny person, og det at vi har blitt enda mer oppmerksom på oss som familie. Vi vil absolutt anbefale det til andre, både på grunn av hvor bevisst man blir på f.eks. egen tidsbruk og måten man snakker til hverandre på, men også på grunn av kvalitetstiden man får sammen som familie, konkluderer Anett.

For Andreassen og familien har nøkkelen til en vellykket erfaring som vertsfamilie vært at de valgte å la eleven bo på et rom i samme etasje som resten av familien, selv om de hadde ledig rom også i kjelleren. I tillegg tok de det som en selvfølge at hun skulle være en del av familien – ikke bare bo der på hybel.

Se flere vertsfamilieerfaringer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godkjenner du vår bruk av informasjonskapsler.   Les mer