En positiv opplevelse for oss alle

«I det store og det hele, har det å være vertsfamilie vært en veldig stor positiv opplevelse for oss alle. I tillegg har det vært bra for resten av familien rundt. De synes også det var gøy med noe nytt, at det kom en annen person inn i bildet. Det var jo veldig koselig» sier vertsmor Liss Mona.

På en sommerdag i fjor, kom Liss Mona over et Facebook-innlegg om det å være vertsfamilie. Familien hadde ikke noe tidligere erfaring med dette, men syntes det hørtes spennende ut. Liss Mona og Jan bestemte seg for å bli vertsfamilie i 5 måneder for Luce fra Belgia. Luce bodde hos de fra august til desember 2022, dette har de ikke angret på siden. 

«I det store og det hele, har det å være vertsfamilie vært en veldig stor positiv opplevelse for oss alle. I tillegg har det vært bra for resten av familien rundt. De synes også det var gøy med noe nytt, at det kom en annen person inn i bildet. Det var jo veldig koselig» sier vertsmor Liss Mona. 

Finne en felles aktivitet

Litt ut i oppholdet til Luce hos vertsfamilien, foreslo Liss Mona at de kunne dra for å bade sammen én gang i uka. “Det var kanskje en litt dum idé fra min side, det var jo kaldt, men det var hyggelig å ha en felles aktivitet sammen. Hun er en tøff jente, så vi badet hver uke” sier Liss Mona. Ifølge vertsmor kan det være et godt tips til kommende vertsfamilier å finne en aktivitet å gjøre sammen, noe nytt som både utfordrer en selv og eleven. 

Det økonomiske aspektet

Mange familier synes idéen om å være vertsfamilie høres spennende ut, men er bekymret for at pengene ikke strekker til. Som vertsfamilie står man for kost og losji, men eleven har med seg lommepenger til fritidsaktiviteter, spise på restaurant m.m. Vertsfamilien til Luce sier at de merket at kostnadene for mat økte, men at dette førte til at de ble flinkere til å planlegge innkjøp av mat. Liss Mona sier at «Jeg vil ikke si at det er et stort innhogg i økonomien, men det gikk jo litt mer til mat. Vi ble flinkere til å planlegge middag. I tillegg er jo det å være vertsfamilie en opplevelse for en selv også».

Vertsfamilier i alle former

Vertsfamilier kommer i alle former. Det kan for eksempel være én person, et par med barn eller et par med barn som har flyttet ut. Liss Mona og Jan sine barn har flyttet ut og de var bekymret for at det skulle bli kjedelig for Luce. Av erfaring, ser vi i FRAM at hvilken form vertsfamilien kommer i, har lite å si for om relasjonen mellom elev og vertsfamilie blir bra. Luce fikk være med på turer med både vertsfamilie og lokal kontaktperson fra FRAM, i tillegg til å få seg venner på skolen. Det kan også være positivt at vertsfamilien ikke er en kopi av elevens familie i hjemlandet, elevene drar på utveksling nettopp for å oppleve noe nytt. Liss Mona forteller på en spøkefull måte at Luce syntes de var en rar og annerledes familie, noe som var et kompliment. Selv om de var annerledes enn Luce sin familie i Belgia, syntes vertsfamilien det var fint at de hadde ganske likt livssyn og oppfatning av hvordan ting burde være.

Fortsatt god kontakt etter oppholdet

Rett etter Luce reiste hjem etter det 5 måneders lange oppholdet i Norge, gledet både Luce og vertsfamilien seg allerede til hun skulle komme tilbake. Luce har nemlig planlagt å ta meg seg søsteren sin til Norge i sommer. Hun skal besøke vertsfamilien og vise søsteren landet hun har blitt så glad i. Moren til Luce har fortalt vertsfamilien at Luce tenker på og snakker om Norge hver eneste dag, og at både mor og Luce er evig takknemlig for at Liss Mona og Jan var så generøse som stilte opp som vertsfamilie. 

Se flere vertsfamilieerfaringer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godkjenner du vår bruk av informasjonskapsler.   Les mer