En lærerik opplevelse

«For oss var det mest positive ved å være vertsfamilie alt vi lærte av hverandre, vi vokste så mye på det året vi også», forteller Kari Hanne Bisgaard. Hun og samboer Henning var vertsfamilie for 17 år gamle Matilde fra Italia.

«Når vi tenker tilbake i dag var det veldig koselig og lærerikt. Vi har lært utrolig mye om Italia. Det har gått begge veier og vært en virkelig kulturutveksling», fortsetter Kari Hanne. I tillegg har de lært mange nye matretter som de lærte seg sammen med Matilde, som ikke hadde erfaring med matlaging før hun kom til Norge. «På slutten var hun virkelig ivrig med matlagingen, og da hun dro fikk hun med seg en egen oppskriftsbok med alle rettene vi hadde lært oss å lage sammen». 

Før Kari Hanne og Henning bestemte seg for å være vertsfamilie, var de egentlig veldig spente, men de bestemte seg for å prøve. Det fikk tilsendt tre elevprofiler som de så nærmere på. De valgte etter hvert ut to av profilene som de trodde kunne passe. Deretter fikk de hjelp av FRAM til å vurdere hvem som kunne være den beste matchen for dem. Dette ble vurdert ut ifra søknaden de sendte inn og elevenes ulike søknader.

«Vi tenkte jo at italienere var veldig energiske og hadde mye armer og bein, men Matilde var stille, rolig, forsiktig og veldig høflig, og passet godt inn hos oss. Hun fortsatte å være hjelpsom og var utrolig flink med barnebarna våre, aktiviserte dem og lekte med dem».

Det tok litt tid før barna forsto at Matilde ikke kunne norsk, de pratet og pratet likefult, men etter hvert som de forsto det gikk det over til kroppsspråk og gestikulering.

«Hun kunne mer enn vi trodde når vi kom til jul. Hun snakket med barna på norsk, men var nok litt engstelig for å snakke med oss voksne. Etter jul stoppet vi i all hovedsak med engelsk», forklarer Bisgaard. 

Det ble brukt mer og mer norsk. Dagligdagse emner gikk raskt veldig bra, mens i samtaler om tyngre emner ble engelsk brukt som støtte. De har fortsatt kontakt med Matilde i dag, og svarene kommer alltid på norsk. Matilde var veldig villig til å lære, og de så også norske serier sammen, f.eks. Alt for Norge, og ifølge det nye italienske familiemedlemmet tok serien nordmenn på kornet. 

«Vi snakket mye, hun var en åpen jente, veldig sosial. Hun hadde eget rom, stue og bad i kjelleren for å kunne trekke seg tilbake, men hun ville være sammen med oss. Det var veldig hyggelig», forteller Kari Hanne videre.

Det var mange som lurte på hvorfor Matilde hadde valgt Norge. Det viste seg at i Milano er det mange norske studenter som studerer arkitektur, og hun håpte etter hvert å kunne være en ressurs for dem. Det er ganske vanlig at elevene som drar på utveksling har gjort veloverveide valg før de tar avgjørelsen.

«Det ble jo noen mindre utfordringer underveis også. Når skolen stengte under pandemien ble det en annerledes hverdag. Så var der kulturelle forskjeller i kostholdet som var uvant. I løpet av oppholdet valgte hun også å bli vegetarianer. Det var litt vanskelig, men hun ordnet seg selv, så det gikk fint. Det ble mye pizza og pasta på henne da», forsetter Kari Hanne.

Til kommende vertsfamilier vil Kari Hanne anbefale å sette seg ned å lære mer om landet eleven kommer fra. Da har man allerede mye å prate om, og eleven kan prate om noe hun/han har god kjennskap til. 

Se flere vertsfamilieerfaringer

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godkjenner du vår bruk av informasjonskapsler.   Les mer