En tidligere student forteller:

Hedda i Chilliwack

«Canada er et superfint sted å reise til, og Chilliwack er en sjarmerende smalltown som virkelig har grodd på meg. Klassiske malls, små og lokale kinoer og diners, “dollar bowling” på onsdager og vennlige mennesker! Om man er interessert kan man dra og besøke Pop’s Diner fra Riverdale, som er rett borti her siden serien ble spilt inn i Vancouver! Anbefaler denne opplevelsen til alle som er eventyrlystne og har lyst til å oppleve en annerledes kultur, i et vakkert miljø!».

Heisann, mitt navn er Hedda og dette året er jeg på utveksling i Chilliwack i Canada. Jeg bor hos en super vertsfamilie, det kunne ikke blitt bedre! Jeg har en vertsfar og en vertsmor, pluss en vertssøster som er 14 år og en annen utvekslingsstudent som er fra Catalonia. De har 2 andre døtre, hun ene er gift og bor et annet sted og hun andre går på universitetet i Victoria og bor der. Vi har en hund, noe som mange familier har her, og et par hester også.

Vertsfamilien min er en klassisk Canadisk familie, vertsfaren og vertsmoren min jobber begge to, noen kvelder drar vertsfaren min og spiller ishockey og noen kvelder drar begge på baseball. Vertssøsteren min drar til stallen og rir etter skolen, og jobber frivillig på søndager, noe som mange elever gjør for “credits”. Mange familier går ofte på hikes i vakre omgivelser  når det er fint vær, og det er mange trails i fjellene og elvene. Alle lager sin egen frokost, pakker en lunch, etter skolen og eventuell sport tar man seg kanskje en snack, før vi møtes og spiser middag sammen. Maten er variert, men de bruker masse søtpotet, eller “yams”, noe jeg nesten aldri hadde spist før jeg kom hit. Det er en stor familie jeg har kommet til, og i mange langhelger og ferier drar vi og besøker dem, eller så besøker de oss.

Jeg husker spesielt Thanksgivings og jul, det var da jeg først fikk litt kultursjokk. Vi dro til søsteren til vertsmoren min til Thanksgivings, vi var kanskje 30 stykker, og det var ikke hele familien engang. Det var ikke så veldig pyntet, men det var god stemning og country musikk ble spilt høyt mens alle pratet og lo og drakk øl. Jeg fikk mange klemmer og folk var interessert i meg. De inkluderte meg og behandlet meg som om jeg var en del av familien. Det var kalkun, stuffing, søtpoteter, brussel sprouts og masse annet, og selvfølgelig masse forskjellig pai til dessert. Mine favoritter er Strawberry Rhubarb Pie og Pumpkin Pie.

Det var samme sak til jul, bare at da var hele familien hjemme hos oss.

Skolen jeg går på heter GW Graham, og de fleste elevene tar skolebuss til skolen. Canadisk skole er veldig annerledes enn norsk, og jeg elsker det! Vi har fire fag hvert semester som vi har hver dag, også bytter man fag etter jul. Lærerne er ofte veldig avslappa, og mange elever drar ut i lunsjen og spiser. Skoledagen starter 0820 am og er ferdig 0238 pm. I tillegg til de fire fagene mine har jeg et “outside timetable” fag: Outdoor Education. Vi har mange forskjellige utflukter; så langt har vi vært på camping, gått “hikes”, rock climbing, fisket og neste uke skal vi gå “snowshoeing”. Senere skal vi også på en skitur til Apex Ski Resort, mountain biking, en fire dagers campingtur til Vancouver Island, kanotur og flere “hikes”. Vil absolutt anbefale dette til alle!

Kanadiere er vennlige og man sier alltid takk til bussjåføren, spør personen som scanner gym kortet “how are you”, har litt smalltalk med butikkansatte og mange prater med lærerne sine i pauser. De fleste kanadiske tenåringer jobber og driver med en sport. Likt som i USA, i Canada går man på sport på skolen. De spiller Canadisk fotball, nesten det samme som Amerikansk fotball, ishockey, basketball, rugby, ultimate frisbee, soccer og volleyball, og disse sportene foregår etter skoletid. Det er delt opp i høstsesong, og vårsesong, men noen sporter går hele året. Det er vanlig at folk kommer og ser på kamper, spesielt fotballkamper, og på skolen min var basketball også veldig stort. Man kunne melde seg på en “fanbus” og komme å støtte og heie, og det er mye “school spirit”. Fredag er match-day og da hadde fotballgutta på seg drakten på skolen.

Det er lett å bli kjent med nye mennesker, mange er interesserte i å vite om din kultur, spesielt om man er fra Norge, siden det ikke er så mange av oss her. På skolen min var jeg den første fra Norge, og er den eneste i hele Chilliwack fra Norge i år. Det er lurt å melde seg på en sport eller en klubb for å møte Canadiere, og de andre internasjonale blir man kjent med med en gang! Den internasjonale rådgiveren på skolen planlegger et par aktiviteter hvert semester, der vi drar og gjør forskjellige ting som er “typisk” canadisk. Man drar sammen med de internasjonale fra alle skolene og det er en super måte å bli kjent med mennesker fra andre land! Vi har dratt til Grouse Mountain der vi så bjørner og “lumberjack show”, en tur til Vancouver som er en utrolig vakker by, skitur til Whistler som var vert for Vinter OL i 2010, før Halloween dro vi til en “Haunted house” og “haunted corn maze”, og før jul til en lysfestival som heter Glow. Har vært utrolig minnerikt, og gleder meg til flere utflukter!

Det er også et par skole danser, så langt har vi hatt en Starry Nights før jul, og skal være en Spring Fling i vår. Om man er i Grade 12 og skal uteksamineres drar på også på Prom, noe jeg gleder meg masse til!

Mitt år her har så langt vært knallbra og jeg gleder meg til flere opplevelser og minner! Canada er et superfint sted å reise til, og Chilliwack er en sjarmerende smalltown som virkelig har grodd på meg. Klassiske malls, små og lokale kinoer og diners, “dollar bowling” på onsdager og vennlige mennesker! Om man er interessert kan man dra og besøke Pop’s Diner fra Riverdale, som er rett borti her siden serien ble spilt inn i Vancouver! Anbefaler denne opplevelsen til alle som er eventyrlystne og har lyst til å oppleve en annerledes kultur, i et vakkert miljø!

Hedda

Se flere erfaringer fra tidligere utvekslingsstudenter

©FRAM Education

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godkjenner du vår bruk av informasjonskapsler.   Les mer